Mi az a greylisting? Nyomtatás

  • SPAM, Greylisting
  • 0

Mi is használjuk már levelezőszervereinken a greylistet, azaz a szürkelistát.

A greylist alkalmazásával könnyebben ki lehet szűrni a levélszemetet az e-mail fiókokból. Egy rossz beállítás a küldő oldaláról viszont okozhat gondot. A greylist lényege az, hogy használata során a küldő és fogadó szerverek azonosítják egymást, és csak a megbízható forrásból származó e-mail kerül be a felhasználó e-mail fiókjába. Ennek a módszernek hátránya, hogy bizonyos esetekben előfordulhat levélkésés, vagy akár a levelek teljes megakadása. Ez akkor következik be, ha a küldőszerver nincs a szabványnak megfelelően konfigurálva. Erre tehát figyelni kell. De lássuk, miről is van szó!

MI AZ A GREYLIST, AZAZ SZÜRKELISTA?

A greylist egy olyan módszer, mellyel viszonylag hatékonyan felvehető a küzdelem a levélszemét ellen. Egy e-mail ugyanis ennek a technikának az alkalmazásával egészen addig nem jut el a címzett postafiókjába, amíg a küldő nem kerül azonosításra. Amennyiben nem levélszemetet küldő szerverről van szó, akkor a küldő ismét megpróbálkozik a levél továbbításával, némi késéssel. Ha már eltelt a megfelelő idő, akkor az e-mail elfogadásra kerül a fogadó szerver által.

A szürkelistát alkalmazó szerver a gyakorlatban egy időre szürkelistára helyezi az adott e-mailt, illetve egy visszajelzést (hibaüzenetet) küld számára. Amennyiben a küldő részéről ismét kísérlet történik az e-mail továbbítására, akkor a küldő a szürkelistáról a fehérlistára kerül (ez egy több napos időtartam), és így a levél megérkezik a címzetthez.

A megoldás a levélszemét-küldők azon tulajdonságát használja ki, hogy azok a rendkívül nagy mennyiségű levél kiküldése miatt nem próbálkoznak többszöri kiküldéssel, ellentétben a normál szerverekkel.

FONTOS A MEGFELELŐ BEÁLLÍTÁS

A szürkelistát használó szerver három tényezőt azonosít minden egyes levélnél: az IP-címet, a küldő e-mail címét és a címzett címét. Ezeket az adatokat a belső adatbázisában tárolja egy időbélyegzővel az első megjelenésről. Egy greylistet alkalmazó szervernél az e-mail üzenet egy ideiglenes hibával kerül visszautasításra a beállított időtartamra. Ez lehet néhány perc vagy pár óra is.

A megfelelően beállított SMTP szerver egy adott idő eltelte után (ez szerverenként eltérő) ismét megpróbálkozik az e-mail elküldésével. Amennyiben ez a küldés a megfelelő időintervallumban történik, tehát a küldőnél és a fogadónál az idők összhangban vannak, akkor a greylistet használó szerver a küldőt a már említett fehérlistára helyezi. Így az erről a szerverről érkező további levél-küldések már nem ütköznek semmiféle akadályba.

MI OKOZHAT PROBLÉMÁT?

A felhasználók számára a greylist előnye az, hogy nem kap levélszemetet, miközben nem kell a beállításokkal foglalkoznia. Hiszen elegendő, ha a szerver megfelelően van konfigurálva. Hátránya viszont az, hogy bizonyos e-mailek esetében előfordulnak késések az első küldésnél. A késés időtartama általában néhány perc, de a küldő szerver rossz beállítása esetében akár néhány nap is lehet.

Az is előfordulhat azonban, hogy nem érkeznek meg levelek, mert mondjuk bizonyos SMTP küldők a fogadó szerver által küldött hibaüzenetet állandó hibának tekintik. Így pedig nem kerül ismételt kiküldésre a levél. De az is okozhat gondot, ha az újrapróbálkozás a beazonosított IP-címtől eltérő címről történik. Ezekben az esetekben a címzett nem fogja megkapni a levelet. Ha egy küldő szerver rendszeresen szürkelistára kerül, akkor érdemes a rendszergazdához fordulni a részletekkel, és megkeresni a megoldást, ahogy a jelentős késések is kiigazíthatók a küldő szerveren történő megfelelő beállításokkal.


Hasznosnak találta ezt a választ?

« Vissza